EN

Na Zemi sme na chvíľku nádherní

Ocean Vuong


Román plný túžby, bolesti a surovej úprimnosti.
Brilantný, srdcervúci, nežný, originálny – Vuongov debut je rozsiahly a zdrvujúci portrét rodiny a zároveň dokladom oslobodzujúcej sily rozprávania. Rozprávač, ktorého všetci volajú Psíček, sa v svojich takmer tridsiatich rokoch rozhodne napísať list matke, v ktorom odkrýva rodinnú históriu. Dovoľuje jej nazrieť do okamihov svojho života, ktoré nikdy nepoznala. Prináša svedectvo o vzťahu medzi slobodnou matkou a jej synom, ako aj surový pohľad na otázky rasy, spoločenskej vrstvy, sexuality a maskulinity.

Informácie

Jazyk slovenčina
Prekladateľ Miroslav Bellay
Počet strán 248
EAN 9788056640203
Dátum vydania 7.6.2024
Vek od 15
Formát 130x200 mm
Vydavateľstvo Lindeni
Typ kniha
Väzba viazaná s laminovaným poťahom

Brilantný, srdcervúci, nežný, originálny – debutový román Oceana Vuonga je rozsiahlym a zdrvujúcim portrétom rodiny a zároveň dokladom oslobodzujúcej sily rozprávania.

Rozprávač, ktorému nikto nepovie inak ako Psíček, sa v svojich takmer tridsiatich rokoch rozhodne napísať list, v ktorom odkrýva rodinnú históriu. Tá sa začína ešte pred jeho narodením vo vojnovom Vietname a dovoľuje matke nazrieť do okamihov svojho života, ktoré nikdy nepoznala. Román prináša svedectvo o iste láskyplnom, avšak komplikovanom vzťahu medzi slobodnou matkou a jej synom, ako aj surový pohľad na otázky rasy, spoločenskej vrstvy, sexuality a maskulinity. Román Na Zemi sme na chvíľku nádherní nás uvádza do sveta závislosti, násilia a traumy, ide až na dreň súčasnej americkej skúsenosti, zároveň však nestráca zmysel pre súcit a pochopenie.

Román Oceana Vuonga je básnickým obrazom sily prameniacej z možnosti vyrozprávať vlastný príbeh a prelomiť ticho tých, ktorí ostali nevypočutí.

Súbory na stiahnutie

pdf Ukážka.pdf

Uživateľská recenzia

Žiadne užívateľské hodnotenia nie sú dostupné.

Vaše hodnotenie

Používateľskú recenziu môžu vkladať len registrovaní užívatelia

 Prihlásiť
Autor knihy
Ocean Vuong

Ocean Vuong

Ocean Vuong (* 1988 Saigon) je americký básnik, esejista a prozaik vietnamského pôvodu. Je autorom básnických zbierok Night Sky with Exit Wounds (2016) a Time is a Mother (2022). Jeho prozaický debut, román Na Zemi sme na chvíľku nádherní (v orig. On Earth We’re Briefy Gorgeous) sa v USA stal bestsellerom a získal niekoľko ocenení: dostal sa do užšieho výberu National Book Award v roku 2019 a v roku 2020 získal American Book Award. V autobiograficky ladenom príbehu o pamäti, strate a túžbe sa prihovára čitateľom jazykom básnika, v ktorom sa snúbi naliehavosť a jemnosť, surovosť aj láska.
Zobraziť profil autora
NAPÍŠTE NÁM