EN

24 tvárí Billyho Milligana

Daniel Keyes


Billy Milligan môže byť, kým chce... okrem seba.
Skutočný príbeh muža bojujúceho s viacnásobnou poruchou osobnosti. Billyho Milligana zatkli za únos a znásilnenie troch žien. V prelomovom súdnom procese ho napokon zbavili obvinenia z dôvodu nepríčetnosti, ktorej príčinou bola disociatívna porucha osobnosti. Bolo to prvé súdne rozhodnutie tohto druhu v histórii. Billyho príbeh sa tým však nekončí. Ak chce jedného dňa viesť normálny život, musí sa s pomocou psychiatrov pokúsiť zjednotiť všetky svoje identity do jednej.

Informácie

Jazyk slovenčina
Prekladateľ Zuzana Dudíková
Počet strán 560
EAN 9788056635629
Dátum vydania 22.9.2023
Vek od 18
Formát 130x200 mm
Vydavateľstvo Lindeni
Hmotnosť 0,65
Typ kniha
Väzba viazaná s papier. poťahom s lam. prebal

Od autora kultovej knihy Kvety pre Algernona prichádza šokujúci skutočný príbeh muža, ktorý bojuje s viacnásobnou poruchou osobnosti a inšpiroval seriál Preplnená izba v hlavnej úlohe s Tomom Hollandom.

Billy Milligan môže byť hocikým... len nie sebou samým.

Billy Milligan. Človek, ktorý nebol schopný kontrolovať svoje činy. Myseľ mu trýznilo dvadsaťštyri rôznych osobností, ktoré medzi sebou bojovali o nadvládu nad jeho telom. Tento boj vyvrcholil, keď sa prebudil vo väzení zatknutý za únos a znásilnenie troch žien. V prelomovom súdnom procese Billyho nakoniec zbavili obvinenia z dôvodu nepríčetnosti, ktorej príčinou bola disociatívna porucha identity. Bolo to prvé súdne rozhodnutie tohto druhu v histórii a prinieslo do povedomia verejnosti najpozoruhodnejší a najotrasnejší prípad viacnásobnej poruchy osobnosti, aký bol dovtedy zaznamenaný.

V tele Billyho Milligana žije dvadsaťštyri alternatívnych identít.

Philip, drobný podvodník; Kevin, ktorý predával drogy a zorganizoval lúpež v lekárni; April, ktorej jediným cieľom bolo zabiť Billyho nevlastného otca; Adalana, hanblivá a samotárska lesba túžiaca po nehe, ktorá „použila“ Billyho telo pri znásilneniach; David, osemročný „nositeľ bolesti“; ako aj ďalší – muži, ženy, deti, chlapci aj dievčatá, no a napokon Učiteľ, ktorý jediný dokáže všetkých zlúčiť dokopy. V tomto šokujúcom príbehu sa zoznámite s každým z nich a ponoríte sa do hĺbok mysle zmučeného mladíka a jeho desivého rozštiepeného sveta.

Súbory na stiahnutie

pdf Ukážka.pdf

Video

Uživateľská recenzia

Žiadne užívateľské hodnotenia nie sú dostupné.

Vaše hodnotenie

Používateľskú recenziu môžu vkladať len registrovaní užívatelia

 Prihlásiť
Autor knihy
Daniel Keyes

Daniel Keyes

Daniel Keyes bol americký spisovateľ, ktorý po nociach písal a cez deň vyučoval angličtinu na stredných a vysokých školách. Pozornosť verejnosti aj literárnych kritikov si získal v roku 1959, keď za svoju poviedku Kvety pre Algernona získal cenu Hugo za najlepšiu sci-fi poviedku. Neskôr ju prepracoval do románovej verzie, ktorá vyšla v roku 1966 a rok na to získala cenu Nebula za najlepší román a dočkala sa aj filmového spracovania, prepisu na mnohé divadelné hry a rozhlasových adaptácií. V roku 2000 udelila asociácia amerických sci-fi a fantasy autorov (SFWA) Danielovi Keyesovi titul Author Emeritus.
Zobraziť profil autora
NAPÍŠTE NÁM