EN

Lvice na švédském trůně

Švédské královny

František Stellner, Šárka Stellner


Švédské královny a manželky švédských králů.
Švédsko je zemí, která byla vždy monarchie a nikdy nepoznala totalitu. Do její historie vždy významně promlouvaly švédské panovnice i manželky švédských králů a právě jim je věnována tato populárně-naučná kniha. Ve švédských dějinách také nechybí ani česká stopa, počínaje kněžnou Doubravkou a konče dcerami Habsburků na švédském trůně.

Informácie

Jazyk čeština
Počet strán 384
EAN 9788074074165
Dátum vydania 26.1.2023
Vek od 15
Formát 145x205 mm
Vydavateľstvo Garamond
Edícia Historie
Hmotnosť 0,605
Typ kniha
Väzba viazaná s laminovaným poťahom

Když se řekne Švédsko, vybavíme si především firmu Ikea, knäckebrot, Volvo, krásnou přírodu s losy a soby, hudební skupinu ABBA, severské detektivky nebo příběhy Astrid Lindgrenové. Také je to ale země, která vždy byla královstvím, nikdy nezažila republiku ani totalitu a vždy jí panovali králové a královny. V této populárně vědecké knize nabízíme portréty švédských královen, ať už vládnoucích panovnic nebo manželek králů, protože téměř všechny hrály v historii mnohem aktivnější roli, než je jim tradičně přisuzována. V knize jsme se soustředili zejména na pětici královen, které skutečně panovaly jako vladařky nebo regentky. Zatímco v éře bájných valkýr a štítonošek by nebudily nejmenší pozornost, v křesťanské epoše byly považovány za nešťastnou a provizorní výjimku.

Některé švédské královny měly vazbu k českým dějinám a dynastiím. Hned v 10. století byla první královna Sigrid možná dcerou Doubravky České. Ve 12. století byla Richenza Polská vnučkou našeho prvního krále Vratislava II. Přemyslovce. Ve 13. století byli Žofie Dánská s Erikem IV. prarodiči české a polské královny Elišky Rejčky, manželky Václava II. a Rudolfa Habsburského. Krev českých králů kolovala v žilách Kateřiny Jagellonské, manželky Jana III. Vasy.

Súbory na stiahnutie

pdf Ukážka.pdf

Uživateľská recenzia

Žiadne užívateľské hodnotenia nie sú dostupné.

Vaše hodnotenie

Používateľskú recenziu môžu vkladať len registrovaní užívatelia

 Prihlásiť
NAPÍŠTE NÁM