EN

Farby smútku

Jeff Zentner


Román, pri ktorom vám navrie hrča v hrdle. Táto kniha vás zničí. Potom vás síce znova zocelí, ale naisto vás zmení.
Carver je obyčajný tínedžer, má kamošov, robotu, v škole sa mu celkom darí a na hodinách tvorivého písania exceluje. A potom pošle jednu esemesku. A jeho najlepší kamoši skončia pod kolesami kamióna. Vyrovnať sa s náhlou stratou sa dá len ťažko, keď máte vinníka priamo pod nosom. Carverov život nie je príbeh o vine a treste. Ale o žiali a o bolesti, o rozlúčkach a o odchodoch, no najmä o nových začiatkoch. O nádeji na lepšie zajtrajšky, ktoré sú doslova na dosah, ale zároveň sa nám zdajú nedosiahnuteľné.

Informácie

Jazyk slovenčina
Originálny názov Goodbye Days
Pôvodný jazyk angličtina
Prekladateľ Veronika Lašová
Počet strán 368
EAN 9788056616710
Dátum vydania 7.8.2020
Vek od 13
Formát 130x200 mm
Vydavateľstvo COOBOO
Hmotnosť 0,36
Typ kniha
Väzba brožovaná lepená s chlopňami

Carver je obyčajný tínedžer, má kamošov, robotu, v škole sa mu celkom darí a na hodinách tvorivého písania dokonca exceluje. A potom pošle jednu esemesku.

„Chalani, kde ste? Ozvite sa.“

A celý jeho doterajší život sa zrúti. Jeho najlepší kamoši Mars, Eli a Blake skončia pod kolesami kamióna. Smútiace rodiny, kamaráti aj spolužiaci sa snažia vyrovnať s náhlou stratou, ale ide to ťažko, keď majú vinníka priamo pod nosom.

Carverov život nie je príbeh o vine a treste. Ale o žiali a o bolesti, o rozlúčkach a o odchodoch, no najmä o nových začiatkoch. O nádeji na lepšie zajtrajšky, ktoré sú doslova na dosah, ale zároveň sa nám zdajú nedosiahnuteľné.

„Citlivé, úprimné, dojímavé a poetické. Zentner to so slovami naozaj vie.“

Benjamin Alire Sáenz, autor románov Nevysvetliteľná logika môjho života a Aristoteles a Dante spoznávajú svet a tajomstvá vesmíru

„Neskutočne od srdca napísaný román, pri ktorom vám navrie hrča v hrdle. Držte si klobúky, lebo táto kniha vás zničí. Potom vás síce znova zocelí, ale naisto vás zmení.“

Becky Albertalli, autorka knihy Ja, Simon... proti pravidlám Homo sapiens

Súbory na stiahnutie

pdf Ukážka.pdf

Uživateľská recenzia

Alžbeta Hrúzová
Trocha ti priblížim atmosféru. Poznáš knihu Mŕtve dievča neklame alebo jej seriálové spracovanie 13 reasons why? Áno? Hovorí ti to niečo? Výborne tak vieš o čo asi pôjde. Hlavný hrdina Carter sa vyrovnáva so stratou troch najlepších priateľov, ktorý tragicky zomreli pri havárii na diaľnici a Carter si to dáva za vinu. A bohužiaľ nie len on. Z členov omáčkovej bandy (ako si hovorili) ostal už len on. Jediná priateľka, ktorú teraz má je bývala frajerka jeho mŕtveho kamaráta. Záchvaty paniky, vyšetrovanie polície, povedanie zbohom a zmierenie sa. Kniha riešila veľmi ťažkú tému, bola napísaná veľmi reálne aj keď Carter mi prišiel miestami naivný, no sladký. Určite si myslím, že stála za prečítanie a dúfam, že ju bude vedieť doceniť viac ľudí.

Vaše hodnotenie

Používateľskú recenziu môžu vkladať len registrovaní užívatelia

 Prihlásiť
Autor knihy
Jeff Zentner

Jeff Zentner

Jeff Zentner je spisovateľ a hudobník. K písaniu kníh sa dostal cez skladanie piesní. Na konte má päť albumov a počas svojej hudobnej kariéry spolupracoval s Iggym Popom, Nickom Caveom, Warrenom Ellisom a s ďalšími. K tínedžerskej literatúre ho priviedli dobrovoľnícke stáže na Tennessee Teen Rock Camp a Southern Girls Rock Camp. Ako malého ho rodičia nechávali v knižnici, kde si čítal knižky až do záverečnej. Počas stredoškolského a univerzitného štúdia brigádoval v rôznych kníhkupectvách. Na konte má tri romány a ďalší práve dokončuje. Získal za ne desiatky ocenení a patrí tak medzi najoceňovanejších píšucich autorov tínedžerskej literatúry. Jeff má rád slová „murmur“ a petrichor, gitary, jeseň, sloníčatá, liatinové hrnce, zemolez a kajaky. Nemá rád osy, vzájomnú krutosť ľudí a fašizmus.
Zobraziť profil autora

Recenzia médii

Denník N - Ako sa vyrovnať so stratou najlepších pr

Jeff Zentner vo svojom románe spracoval tému smrti mladých ľudí a premenil to na dojemné rozprávanie o žiali, odchodoch, ale aj o pretrvávajúcej nádeji Malo to byť najdôležitejšie obdobie na strednej škole. Namiesto toho prichádza Carver na začiatku školského roka do triedy bez svojich priateľov. Ich portréty umiestnili do vitríny s čiernou stuhou akoby to, čo sa udialo, bolo rokmi vzdialené. Aj ...

sietovka.sk - Jeff Zentner Farby smútku

Stredoškolák Carver odjakživa túžil, že sa stane spisovateľom. Sníval o napísaní veľkého príbehu. No stačili dve vety a tri príbehy pochoval. „Chalani, kde ste? Ozvite sa.“ Osudná esemska, ktorú poslal svojim najlepším kamarátom spôsobila, že pri odpovedi na ňu skončili pod kolesami kamióna. V zajatí hlbokého žiaľu a spaľujúceho pocitu viny sa čoraz viac prepadá do beznádeje. Tri pohreby za týž...
NAPÍŠTE NÁM