EN

Med a blen

Tahar Ben Jelloun


Tragická dráma rodiny zničenej sexuálnym predátorom. Podľa skutočných udalostí.
Rozpadávajúci sa vzťah starnúcich manželov Mourada a Maliky úplne rozvráti samovražda ich šestnásťročnej dcéry Samie, obete pedofila. Samia sa z desivého zážitku nedokáže spamätať a rozhodne skoncovať so životom. Rodičia sa dozvedia o dcérinom desivom zážitku až z jej denníka po jej smrti. Viad, mladý emigrant z Mauritánie, prináša do chátrajúceho domu i manželského vzťahu nový závan života.

Informácie

Jazyk slovenčina
Prekladateľ Igor Navrátil
Počet strán 232
EAN 9788056629253
Dátum vydania 19.8.2022
Vek od 18
Formát 130x200 mm
Vydavateľstvo Lindeni
Hmotnosť 0,37
Typ kniha
Väzba viazaná s laminovaným poťahom

Rozpadávajúci sa vzťah starnúcich manželov Mourada a Maliky úplne rozvráti samovražda ich šestnásťročnej dcéry Samie, obete pedofila. Samia sa z desivého zážitku nedokáže spamätať, pred rodinou ho zatají a svoje pocity si zaznamenáva len v denníku. Napokon, na konci so silami, sa rozhodne skoncovať so životom a otrávi sa. Nič netušiaci rodičia sa dozvedia o dcérinom desivom zážitku až z jej denníka, ktorý objavia po jej smrti. Toto poznanie prehlbuje ich vzájomné odcudzenie, zármutok aj pocit viny.

Viad je mladý emigrant z Mauritánie, ktorý hľadá slobodnejší život. Po príchode do Maroka sa zhodou okolností dostane do rodiny starnúcich znepriatelených manželov, pre ktorých sa stane oporou na sklonku ich života. Viad hojí rany v starom chátrajúcom dome i v manželskom vzťahu a prináša nový závan života.

Súbory na stiahnutie

pdf Ukážka.pdf

Video

Uživateľská recenzia

Žiadne užívateľské hodnotenia nie sú dostupné.

Vaše hodnotenie

Používateľskú recenziu môžu vkladať len registrovaní užívatelia

 Prihlásiť
Autor knihy
Tahar Ben Jelloun

Tahar Ben Jelloun

TAHAR BEN JELLOUN je jedným z najprekladanejších francúzskych spisovateľov marockého pôvodu. Takmer celé svoje literárne dielo vytvoril vo francúzštine, hoci jeho rodným jazykom je arabčina. Pochádza z Fezu v Maroku, študoval na francúzskom bilinguálnom lýceu v Tangieri a neskôr filozofiu v Rabate. Ako dvadsaťšesťročný sa presťahoval do Francúzska, kde ukončil štúdium na Sorbonne. V roku 1985 ho preslávil román L‘Enfante de Sable (Dieťa piesku) a v roku 1987 mu udelili cenu Prix Goncourt za román La Nuit Sacrée (Svätá noc). Získal aj mnoho ďalších významných ocenení. V roku 1993 mu udelili novinársku cenu Golden Doves for Peace, v roku 2004 International Dublin Literary Award za knihu Cette aveuglante absence de lumiére (Oslepujúca absencia svetla) a v roku 2005 cenu The Prix Ulysse za celoživotné dielo. V roku 2008 mu francúzsky prezident Nicolas Sarkozy udelil štátne vyznamenanie Rad čestnej légie za kultúrny a spoločenský prínos pre Francúzsko a bol viackrát nominovaný na Nobelovu cenu za literatúru.
Zobraziť profil autora

Recenzia médii

Janka Šlinská - Med a blen

Maroko, začiatok 21. storočia a príbeh podľa skutočných udalostí. Výborná kniha, ktorá rozpráva príbeh rozpadu a rozkladu jedného manželstva. Odcudzenie, smútok, neschopnosť komunikácie, zlo. Veľa ťaživých tém, ktoré si dvaja ľudia nesú v sebe a nechtiac prenášajú aj na svoje deti. Nečítalo sa to ľahko, no čítalo sa to rýchlo, keďže autor zvolil formu striedania rozprávačov a vypovedania príbehu ...

knihomolky.wordpress.com - Med a blen

Tak toto bolo teda niečo. Med a blen je neskutočným príbehom, z ktorého behá mráz po chrbte. Autor dokázal navodiť atmosféru, ktorá vás úplne vtiahne do deja a ani po prečítaní sa vás nepustí. Med a blen rozpráva príbeh jednej rodiny. Spočiatku by sa mohlo zdať, že ide o úplne normálnu marockú rodinu, no potom nastal zlom. Keď ich dcéru, iba 16-ročnú Samiu, znásilní sexuálny predátor, všetko sa...

_natasiak_ - Med a blen

Keď do života zasiahne tragédia, roztriešti všetko. S niektorými sa nevyrovnáme celý život. Med a blen rozoberá tragický príbeh znásilneného dievčaťa, samovraždy a nabaľovanej bolesti jej najbližších. Ťažšie čítanie, ale kým sa o veciach nehovorí nahlas, akoby niekedy ani neexistovali.

laska ku kniham - Med a blen

Úprimne, nevedela som, čo mám od tejto knihy očakávať, no naprosto predbehla všetko, čo som si o nej kedy myslela. Zoznámila ma s krutou bolesťou jednej marockej rodiny, ktorú postihol neľahký osud. Sexuálne zneužívanie mladistvej dcéry, jej následná samovražda a aby toho nebolo málo, manželia si už nedokážu byť oporou a krachujúci vzťah im obom prináša ešte viac smútku. Tahar Ben Jelloun ná...
NAPÍŠTE NÁM